E mellett annak is örültünk, hogy ízlett a sok sütemény, amivel készültünk. Sokan kérdeztétek a recepteket, amit szívesen megosztunk veletek is, különösen azért, mert mindhárom édesség elkészítése gyerekbarát, tehát remek alkalom egy kis közös időtöltésre!
Mézeskalács:
Hozzávalók: 25 dkg langyos méz
10 dkg margarin10 dkg cukor
1 tojás, + egy tojás sárgája
1 teáskanál szódabikarbóna
1 teáskanál reszelt citromhéj
1 teáskanál őrölt fahéj
1 teáskanál őrölt szegfűszeg
50 dkg liszt
Elkészítés: A langos mézben megolvasztjuk a margarint, majd sorban hozzáadjuk a cukrot, citromhéjat, tojást.
A lisztben elkeverjük a szárazanyagokat, és a keveréket hozzáadjuk a mézes masszához. Az összeállítás után legalább 12 óráig pihenni hagyjuk a tésztát.
Kivajazott tepsire helyezzük a mézeskalács figurákat, majd tojássárgájával megkenjük őket. A figurákat reszelt mandulával, dióval, mazsolával díszíthetjük.
Előmelegített sütőben (150-180°) pár perc alatt aranybarnára sütjük.
Gyömbéres hópelyhek (Stahl Judit receptje):
Hozzávalók:
200gr liszt
0,5 kk szódabikarbóna
1 kk sütőpor
2 kk gyömbérpor
1 kk fahéj
1 késhegynyi szegfűszeg
1 késhegynyi őrölt fehérbors
100 gr cukor-2 ek belőle tegyél fére
100 gr vaj
5 ek méz
1 tojásfehérje a kenéshez
Elkészítés: A leírt sorrendben összekeverjük a hozzávalókat, addig gyúrjuk, amíg kompakt massza nem lesz belőle, majd a tésztából golyókat formálunk, sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük őket. Egy csillagmintás pezsgőspohár aljával szétlapítjuk a golyókat 1 cm vastagságú korongokká. Tetejüket megkenjük a tojásfehérjével, és megszórjuk a félretett cukorral. 190C-ra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.
Mandulás-lekváros puszedli
Hozzávalók:5 dkg porcukor
10 dkg vaj
15 dkg liszt
5 dkg darált mandula
0,5 kk fahéj
lekvár a sütemények tetejére
Elkészítés: A porcukrot a hideg vajjal, a liszttel, a mandulával és a fahéjjal gyorsan összedolgozzuk, majd egy órára hűtőbe tesszük.
A tésztából 2-3 cm átmérőjű golyókat formázunk, majd sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük őket. A sütik tetejét az ujjunkkal benyomjuk, helyet csinálunk a lekvárnak.
180-200°-on 5 percig sütjük, majd rákanalazzuk a lekvárt, és újabb 5 percig sütjük.
Dobozba téve 2-3 hétig is eláll!
Kellemes sütögetést kívánunk!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése