2013. március 20., szerda

A pszichológusi munka kereteiről


Hogyan dolgozik, mit csinál és mit nem csinál egy pszichológus?

A pszichológus olyan segítő szakember, aki az emberi viselkedés, gondolkodás és érzelmi működés ismereteiben szaktudással rendelkezik, a lelki problémák megoldásában segédkezik, és elsősorban értő odafigyeléssel, empátiával, érzelmi támogatással és elfogadással átszőtt segítő beszélgetések folyamatával segíti a hozzá fordulókat abban, hogy saját problémáikra megoldásokat találjanak.
Mi az, amit biztosan nem csinál egy pszichológus? Nem ír fel gyógyszert – konkrétan és képletesen sem. Mivel a pszichológus nem orvos, ezért nem írhat fel gyógyszert. De emellett képletes értelemben sem ad gyógyszert, mert nem csodatudós vagy varázsló és a legritkább esetben mondja meg a kliensnek konkrétan, hogy mit tegyen, hogyan döntsön, mit gondoljon, mit érezzen. Így a gyógyszerek nyújtotta azonnali hatást ne várjuk egy pszichológussal való közös munka folyamatától.    
    

A pszichológus beszélgetéssel, kérdésekkel, tesztekkel és más vizsgáló eljárásokkal igyekszik minél jobban feltárni a problémát. A kliens belső világának és külső kapcsolatrendszerének megismeréséhez hozzátéve saját szaktudását arra törekszik, hogy visszajelzéseivel, megértett összefüggések, magyarázatok megosztásával segítse a kliensét abban, hogy saját problémáira megoldásokat találhasson.

A pszichológusi munka egyik legfontosabb alapelve a titoktartás. Vagyis minden, ami a pszichológusnál elhangzik, az a pszichológus és kliense között marad. Ha a kliens problémájának megoldása szempontjából fontos, akkor megoszthatók ezek az információk másokkal is, de ezt minden esetben a klienssel megbeszélve és beleegyezésével tesszük csak meg.  A titoktartás alól az az eset jelent kivételt, ha a titok megtörése a kliens vagy mások életének, biztonságának megóvása érdekében szükséges (pl. öngyilkossági veszély esetén lehet erről szó).

A pszichológusi munka általában két szakaszból áll. Szükséges egy vizsgálati, feltáró szakasz, amikor körvonalazódik a probléma. Ezt követi a terápiás szakasz, amikor a fókuszba helyezett probléma megoldásán dolgozik a pszichológus és a kliens közösen. Általában egy szerződéskötés alapján zajlik a közös munka, vagyis a pszichológus és a kliens megállapodik a közös munka kereteiben: milyen gyakorisággal, milyen céllal, nagyjából mennyi időn keresztül fognak találkozni és megállapodnak az anyagi feltételekről is. Ez nem egy írásos szerződés, hanem szóbeli megállapodás arról, hogy ki mit vállal a folyamat során.

A gyerekekkel folytatott pszichológusi munka sajátosságai

Amikor a pszichológus gyerekkel dolgozik, fontos tudnunk, hogy a titoktartás a gyereket is megilleti, hiszen a magánszférához való jog általános emberi alapjogként a gyerekekre is kiterjed. Így az, amit a gyerek a pszichológusnál elmond, csak az ő beleegyezésével osztható meg másokkal, akár a szülővel is (kivéve a fentiekben is jelzett helyzetet, ha a titok megtörését az életveszély, a biztonság védelme teszi szükségessé). A szülőt a pszichológus tájékoztathatja arról, ami a foglalkozásokon zajlik, a titoktartás figyelembe vételével.

Amikor gyerekekkel dolgozunk, a vizsgálati szakasz hosszabb lehet, ilyenkor játékkal, beszélgetéssel, rajzolással igyekszünk képet alkotni a problémáról és megtervezni a kezelés menetét.
Általában a gyerekek jellemző tünetei, amivel pszichológushoz fordul a szülő, ritkán olyan elszigeteltek, hogy önmagukba kezelhetők, gyógyíthatók lennének. Szinte mindig nagyon fontos az egész családdal, a szülőkkel is foglalkozni. Ezért van az, hogy amikor a pszichológus gyerekkel dolgozik, ott a szülőkkel való konzultáció szinte ugyanolyan hangsúlyos, mint a gyerekkel töltött idő.

A pszichológus általában nem vállalja a tünet megszüntetését, mint terápiás célt. Abban tud segíteni, hogy a szenvedés enyhüljön, hogy a gyerek és a család közösen találjon megoldást a problémára vagy alakítson ki egy élhetőbb életet, egy jobb minőségű egyensúlyi állapotot.

Mikor érdemes pszichológushoz fordulni?


Mindenkinek vannak néha nehéz időszakai, amikor felborul a testi-lelki egyensúlyunk. Ha a megküzdési képességeink nem elegendők egy-egy ilyen periódus átvészeléséhez, akkor érdemes elgondolkodni azon, hogy külső segítségként pszichológust vegyünk igénybe. Gyerekek esetén gyakran valamilyen testi tünet, viselkedésbeli sajátosság az, ami miatt szükségessé válik egy szakember felkeresése.

Természetes érzés, ha a szülőnek eszébe jut, hogy saját kudarca az, ha pszichológushoz kell fordulnia gyermekével. Ez azonban nem feltétlenül igaz, hiszen szülőnek lenni nagyon nagy feladat és nem mindig megy zökkenőmentesen. Van, hogy jól jön egy külső szem, egy szakértő segítség, akivel megoszthatók a kétségek, megbeszélhetők a nevelési kérdések. Emellett az is fontos, hogy a pszichológus segítségével abban is dönthetünk, hogy egy-egy probléma belefér-e az elég egészséges lelki élet kategóriájába vagy esetleg már olyan mértékben nehezíti meg az alkalmazkodást vagy rontja az életminőséget, hogy mindenképpen kezelést igényel.

Hogyan válasszunk szakembert?

A pszichológus a személyiségével dolgozik, ez a fő eszköze. Így ha szakembert keresünk, hallgassunk a szívünkre: azt válasszuk, aki szimpatikus nekünk, akivel el tudjuk képzelni a bizalomteli közös munkát, akiről azt érezzük, hogy odafigyel ránk, hogy őszintén segíteni akar, és nem ítél meg minket. Akivel azt érezzük, megvan a közös hang, a támogató, elfogadó légkör, és akivel szívesen dolgozunk együtt a megoldandó problémákon.
Nagy Éva  
pszichológus

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése