2012. február 6., hétfő

Farsang és játék

                                        
A gyermekek veleszületetten hordozzák magukban a kíváncsiságot, a világ felfedezésének vágyát. Már nagyon korai életkorban megfigyelhető ennek az igénynek a játékon keresztül történő kielégítése. Ahogy egyre cseperedik a lurkó, a játéktevékenység végigkíséri az életét, és egészen a felnőtt korig a játék az az egyetlen tevékenység, melyet csakis a játék adta öröm motivál, nem társul hozzá semmilyen mögöttes érdek.
Az életkor előrehaladtával a játék is fejlődik, és ezt nagyon sok területen megpróbáljuk kihasználni. Otthon, családi körben közös örömforrás, a hétköznapi rutin színesítője, nálunk a fejlesztésen egy „álruha”, mely biztosítja a motivációt, az egyhangúság elkerülését.

Röviden nézzük, hogyan is alakul a játék a különböző életkorokban!
I. Gyakorló, vagy funkciójáték: 5-7 hónapos kortól gyakorolják a csecsemők a különböző képességeiket, mint tapintás, látás, ízlelés, belső érzékelés (testhelyzetek), ízlelés, melyek segítségével megtanulják az őket körülvevő világ tárgyainak használatát. A mozgás tökéletesítése a lényege ennek a korszaknak három fő elemen keresztül: utánzás, gyakorlás mennyisége, manipuláció. Ez az időszak kb.: 2 éves korig tart.
            II. Szerepjáték: 2-5 éves kor körül. Ekkor a gyerekek eljátszák az őket foglalkoztató megtörtént, vagy elképzelt, mesében látott eseményeket. A játékukat nagyban befolyásolják saját előzetes tapasztalataik. Fejlődik általa a képzeletük, egy-egy helyzetre adandó megoldási módjuk, belsővé válnak a tanult viselkedésmódok.
            III. Alkotójáték: A gyakorló játékból fejlődik a torony építésén keresztül a LEGO-ból történő bonyolult építményeken át az egyszerű barkácsolásokig. Ide sorolható, mikor a gyerkőcök bunkert építenek a ruhaszárítóból, vagy minden egyes madzagot a székek összekötözésére használnak fel, stb. 
IV. Szabály játék: 3,5 éves kortól kezdődő időszakban egyre jobban szeretik a gyerekek a pontosan meghatározott szabályok alapján történő játékokat. Az nyújtja a legnagyobb örömöt, ha a közösen felállított, vagy előre meghatározott szabályokat betartják. Ennek a játéktípusnak nagyon fontos szerepe van a szabálykövetés, valamint a kudarctűrés kialakulásában.

Most, a farsangi időszakban előkerülnek a jelmezek, a mulatságok. A fenti felsorolásból kitűnik, hogy ez a szerepjátékok legjobb ideje a hagyományőrzés, kézügyesség fejlesztése, valamint a közös programok mellett.

Egy szó, mint száz, mindenkit arra buzdítunk, hogy készítsenek saját kézzel jelmezeket! Az elkészült maskaráról képet beküldőket HÓEMBER KÉSZÍTŐ KÉSZLETTEL lepjük meg. További info a Bubi Facebook oldalán található!
 IMG_8031

A Bubiban február 11-én, szombaton Farsangi Mulatságra várjuk a gyerekeket és családjukat jelmezkészítéssel, és sok mókával! Bejelentkezés Adriennél szükséges!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése