2013. január 14., hétfő

Diszlexiás a gyerek?


Gyakran fáj a feje, fáradékony és ismeretlen helyen nehezen tájékozódik?

Lehet, hogy nem tanulási zavarról, hanem szemészeti problémáról van szó!
A kétszemes együttlátás zavara diszlexiás tüneteket, magatartászavart, fáradékonyságot, gyakori fejfájást (esetlegesen migrénes fejfájást), szempirosodást, kettős látást, bizonytalan térérzékelést okoz, de a valódi probléma, vagyis a rejtett kancsalság nem derül ki.

A rejtett kancsalság felismeréshez műszeres szemészeti kivizsgálásra van szükség. A működésben való eltérés abból adódik, hogy tipikus esetben a látott tárgy mindkét ideghártyán nyomot hagy, de agyunk csak akkor látja azt egynek, ha az ideghártyákon megfelelő pontokra esnek a lenyomatok. Ezen a mechanizmuson alapul a térlátás is, ami egy tanult művelet. Ezen tanulás alapján az agy a szemeket párhuzamos állásra kényszeríti, ami rejtett kancsalság esetén fáradékonysághoz vezethet.

Természetesen nem minden olvasási nehézség hátterében áll rejtett kancsalság de van pár tünet, melyek fennállása esetén érdemes szemészhez fordulni. Mik is lehetnek ezek a felhívó jelek?

  • A gyerekek sokszor panaszkodnak „úszkáló”, „lebegő” sorokról, szavakról, kettős látásról, váltakozó méretű betűkről.
  • Gyakori, hogy megbillentett fejjel, vagy eldőlve (fekve) olvasnak, nézik a táblát, vagy a televíziót.
  • Bizonytalan a térérzékelésük, lépcsőn járásuk.
  • Ha megkérdezzük tőlük, hogy „Melyik szemeddel nézed?”, vagy „Szokott-e kikapcsolni az egyik szemed?”, nem lepődnek meg, értik a kérdést, hiszen valóban sokszor megtörténik velük, hogy az agyuk csak az egyik szemből érkező információkat dolgozza fel, hogy egy kis pihenőhöz jusson.

A rejtett kancsalság okozta panaszok nem egységesek, nem mindenkinél vált ki erőteljes tüneteket. Az egyén idegrendszere befolyásolja a kétszemes együttlátás zavarának következményeit.
Bár a szemész szakorvosok véleménye megoszlik ezen kérdéssel kapcsolatban, ez mégis egy lehetőséget jelenthet a tanulási nehézség egyik lehetséges okának megfejtéséhez. A Pola-teszt igazolhatja a kétszemes együttlátás zavarának fennállását, és abban az esetben a sok kellemetlenség prizmás szemüveggel orvosolható.
Amennyiben a fenti problémákat észleljük, egy kis utánajárást megér a kétszemes együttlátás minőségének tisztázása, és szemész szakorvossal, vagy optometristával való konzultáció.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése