2013. február 27., szerda

Farkas-torok, nyúl-ajak?

Szerencsére mára már nem használjuk ezeket az előítéletekkel teli kifejezéseket, és az emberek gondolkodásmódja is megváltozott. Régen, ha valaki ezt a két megnevezést hallotta, elborzadt, és rögtön torzszülött felnőttekre gondolt. A hozzáállásban tapasztalható örömteli változás annak köszönhető, hogy a hasadékkal születő kisbabák mára magas színvonalú ellátásban részesülhetnek. A korszerű sebészeti, valamint fül-orr-gégészeti kezelések mellett a logopédia tudománya is sokat fejlődött, valamint jó minőségű segédeszközök könnyíthetik meg a családok sorsát.

De mi is az a hasadék?
Egy fejlődési rendellenesség, melynek hátterében öröklött és környezeti hatások állnak. Minden 500. csecsemő ajak-, és/vagy szájpadhasadékkal jön a világra. A hasadék súlyossága nagyon változatos, több mint 100 megjelenési formát ismerünk, melyek kiterjedtség szerint térnek el egymástól. Ez a fejlődési rendellenesség a 5-9. magzati héten alakul ki.
3-D ultrasound image of a cleft lip
Ez egy nagyon bonyolult rendellenesség, mert nem egyszerűen mondjuk az ajkon látható "szakadásról" van szó, hanem eltérően kifejlődő anatómiai képletekről, melyek helyreállításához több műtéti beavatkozásra és sok-sok segítő szakember munkájára van szükség. Ezért is örvendetes, hogy ma már Magyarországon is team munkában segítik a hasadékos gyermeket nevelő családokat már a szülőszobától kezdve. Pszichológus, szoptatási szakember munkája létfontosságú az első napokban.

A hasadékkal született gyerekeknél gyakoribb a beszéd beindulásának késése, a pöszeség, de ami valóban nagy gondot, és hosszabb kezelést igényel, az az orrhangzós beszéd. Az orr rezonancia kóros mértékűre növekszik. A nyílt orrhangzósság anatómiai eltérésekből fakadhat, pl. csak egy orrüreg van, nem tud zárat képezni a megfelelő helyeken, stb. Ilyenkor a levegő zavaró, hallható turbulenciával az orron át távozik, még akkor is, ha annak ép beszédben csak a szájon át kéne. Az orrhangzósság során eltorzulnak a magánhangzók, képtelenek kimondani a p/b/t/d hangokat, stb.

Hosszú, és a fentiekből érezhetően sokrétű terápiás folyamat hatására ma már nagyon jó eséllyel gyógyítható a fejlődési rendellenesség, és a hasadékos gyerekek teljes életet élhetnek megbélyegzés helyett.





Ha bármilyen kérdés merülne fel az ajak-, és szájpadhasadékkal kapcsolatban, a Buborékban igyekszünk segítséget nyújtani! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése