2013. február 18., hétfő

Jutalmazás és büntetés - Hogyan jutalmazzunk jól?

A szabályok átadásának másik eleme a kívánt viselkedések megerősítése, jutalmazása.




Milyen a jó jutalom? A gyerek viselkedését ezen a téren is a szülő szeretetének vágya motiválja: szeretné, ha a szülő büszke lenne rá, örömet okozhat neki. Éppen ezért a jutalom az, ha a szülők is örülnek, megdicsérik őt és figyelnek rá. A közösen eltöltött, minőségi idő a legnagyobb jutalom a gyerek számára!


Amikor jutalmazunk, akkor nem csak azt tanítjuk meg a gyereknek, hogy szerintünk mi a helyes és mi a jutalmat érdemlő viselkedés, hanem egyúttal arra is megtanítjuk őt, hogy ő maga hogyan tudja magát megjutalmazni majd kicsit nagyobb gyerekként. Éppen ezért érdemes óvatosan bánni a tárgyi jutalmakkal. Mindig mérlegeljünk, mielőtt valamilyen ajándékkal jutalmazzuk a gyereket, mert könnyen túl nagy szerepet kaphatnak a tárgyak abban is, ahogyan önmagát motiválni tudja majd a gyerek. Bízzunk a gyerekben és erősítsük meg az önbizalmát is azzal, hogy erősségeit kiemeljük és dicsérettel jutalmazzuk. De a dicséret mindig valós teljesítményen alapuljon, ne mondjunk valótlant a gyereknek csak azért, hogy jutalmazzuk.


A gyerek teljesítményét, elért eredményeit elsősorban saját magához viszonyítsuk! Nagy egyéni különbségek vannak a gyerekek között az egyes készségek terén, ezért mindig egyedi módon jutalmazzunk, dicsérjünk, figyelembe véve a gyerek aktuális érzelmi és fizikai állapotát is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése