2013. november 24., vasárnap

Csukd be szemed, nyisd ki szád!

Közeleg a Karácsony, mindenki tervezgeti a bejgli sütést, szaloncukor evést és már várjuk a sok-sok finomságot, amik kényeztetően csábítanak a sok-sok felesleges kalória bevitelére. Az Adventi időszak beköszönte előtt, vagy éppen azt feldobandó, megosztunk néhány finom, de egyben nagyon különleges receptet, amik garantáltan megtornáztatják az ízlelőbimbókat. A Buborék II. Szakmai Napján egytől egyig minden süti nagy sikert aratott!
Köszönjük a finom sütiket, és a recepteket Nemes Anitának!

Adrienn kedvence a levendulás finomság volt:



Linzerszívek levendulás citromkrémmel (Limara recptje alapján)

Tészta hozzávalói:
30 dkg finomliszt
20 dkg hideg vaj
10 dkg porcukor
7 dkg őrölt mandula
1 tojás
1 tojás sárgája
1 tk. szárított levendula
Krém hozzávalói:
10 dkg cukor
1,5 citrom leve
1 citrom héja
2 tojás sárgája
12 dkg vaj
3 ek. levendulaszirup
Elkészítés:
A lisztet, a kockára vágott vajat, a mandulát, és a porcukrot morzsásra keverem, majd hozzáadom a tojást és a tojás sárgáját, valamint a levendulát.Addig keverem, míg összeáll a tészta egy gombóccá. Fóliába csomagolom és minimum egy órára hűtőbe teszem, de akár 1-2 napig is pihenhet a hűvösön.
A krémhez a cukrot, a tojások sárgáját és a citromlevet jól elkeverem, lassú tűzön felmelegítem. A vajat kis adagokban teszem hozzá, állandó keverés mellett besűrítem. Hozzáreszelem a citromhéjat, beleöntöm a levendulaszirupot és jól elkeverem. A krémet hűtőbe teszem dermedni.
A lehűlt tésztát 2 mm vastagra nyújtom, majd szív alakú kiszúróval kiszaggatom. 170-180 fokos sütőben kb. 8 percig sütöm, míg szép világos színe lesz. Rácsra teszem hűlni.
A kihűlt szíveket összeragasztom a megdermedt krémmel. Porcukorral megszórva tálalom.
Kb. 30-35 db lesz belőle.

Klárinak az ánizsos kenyér tetszett:



Ánizsos, mazsolás kenyér  (170 fokon)

Hozzávalók:
4 tojás
20 dkg cukor
15 dkg liszt
1/2 csomag sütőpor
1 dkg ánizsmag
5 dkg mazsola
5 dkg olvasztott vaj
Elkészítés:
4 tojás sárgáját 20 dkg cukorral kikeverünk, azután 1 dkg megtisztított ánizsmagot, melynek felét durván megtörjük, továbbá 5 dkg apró, világos mazsolát adunk hozzá. Összekeverjük 15 dkg,  1/2 csomag sütőporral elkevert liszttel. Végül hozzáadjuk a tojások keményre vert habját, és az olvasztott vajat.
Kivajazott, kilisztezett, keskeny, hosszú formába öntjük és szép világosra sütjük.
A kisült tésztát kendőbe csavarjuk és közvetlen felszolgálás előtt szeleteljük.
Az édességek után jól esett egy kis sós is:



Mentás sajtkémes tekercs

Hozzávalók:
1 csomag leveles tészta
1 csokor menta levél
20-25 dkg ricotta krémsajt
1 tojás sárgája
1-2 ek. zsemlemorzsa
Elkészítés:
A tésztát kinyújtjuk, majd 8-9 csíkra vágjuk. A mentaleveleket apróra vágjuk, összekeverjük a ricottával, sóval, zsemlemorzsával. Megkenjünk a kikevert krémmel a tésztacsíkokat, feltekerjük, megkenjük tojássárgával. 180-190 fokra előmelegített sütőben megsütjük.

Próbáljátok ki a recepteket!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése