2014. november 3., hétfő

Első osztályos a gyermekem - És nagyon fáradt

A mai elsősöknek nem ritka, hogy egy nap 6 tanórájuk van. Reggel 7:45-től du. 16-ig az iskolában vannak, ahol minden percben meg kell felelniük az iskola elvárásainak. Érthető hát, hogy a lelkileg (új emberek, új szabályok, feladathelyzet, esetleges kudarcok…) és testileg (megváltozott fiziológiai kihívások: csak szünetben lehet pisilni, padban kell ülni, esetleg hiányzik a délutáni pihenő… ) is megterhelő körülmények között a legtöbb kis elsős nagyon elfáradt az őszi szünetre. Mit tehetünk, hogy megkönnyítsük a helyzetüket?


Ha eddig nem tettük, akkor most már tapasztalataink miatt is biztosítsunk elég időt a pihenésre. Ez nem csak azt jelenti, hogy 20 óra körül kerüljenek ágyba a gyerekek, hanem figyeljünk arra is, hogy az iskola után lehetősége legyen csemeténknek félre vonulni, egy kicsit magába fordulni-feldolgozni a nap eseményeit. Próbáljuk őt mentesíteni a túlságosan sok ingertől, ne zúgó TV, vagy zene mellett játsszon, csökkentsük a vendégségek számát, stb. Figyeljünk arra is, hogy este már ne egyenek nehéz, megterhelő ételeket a lurkók, nehogy később álmatlanul forgolódjanak az ágyukban.


Figyeljünk oda a táplálkozásra! A legtöbb iskolában az első-második óra után mennek a gyerekek tízóraizni. Ahhoz, hogy addig is tudjanak figyelni, nagyon fontos, hogy otthon reggelizzenek! És az sem mindegy, hogy mit esznek. Olyan reggelit válasszunk, melynek energiája kitart a következő étkezésig. És, bár már nem is emlékszünk a nyári nagy melegekre, tanítsuk meg gyermekünknek, hogy milyen fontos is a folyadékpótlás! Biztosítsunk ivási lehetőséget! Vésztartalékként (hirtelen éhség, fejfájás, fáradtság esetére) legyen gyermekünknél egy kis utánpótlás. Persze nem szendvics, hanem könnyen bekapható, nem maszatoló ’falatka’, pár szem dió, mazsola, stb.
A pszichés kifáradás megelőzése érdekében pedig a nyugalom, kiszámíthatóság, biztonság az elsődleges. A napi rutinok, a bejósolhatóság csökkenti a feszültséget, segíti az eligazodást a teendők között.

A sport, a rendszeres mozgás nem csak strukturálja a hetet (pl.: a csütörtöki edzés után egy nap múlva itt a hétvége), de oxigénnel tölti fel a testet, és nem, hogy fárasztaná a gyermekeket, éppen a fittséget növeli.

Ezeknek a szempontoknak a figyelembe vételével engedjük vissza szemünk fényét az iskolába!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése