2014. november 17., hétfő

SZIT és a Taktilis ingerlés

Sok gyermeknél figyelhető meg a taktilis ingerkeresés, vagy hárítás. Ez azt jelenti, hogy  a tapintásos érzékleteknek a feldolgozása sérül, pedig éppen a tapintás útján kapott ingereknek a legközelebbi a kapcsolata az érzelmekkel. Nézzük csak, hogy miért!
Bőrérzékelésünkön keresztül tudjuk elkülöníteni belső világunkat, a külvilágtól. Az érintéseken keresztül éljük meg az intimitást, és több kutatás szól arról, hogy még az immunrendszerünket is stimulálja.
Taktilis rendszerünk már a méhen belül is aktív, és megszületéskor már működőképes (pl.: szopóreflex). Később fontos szerepet kap az anya-gyermek kapcsolat alakulásában is.
Hiperaktív és figyelemzavarral küzdő gyermekeknél gyakran megfigyelhető a taktilis ingerekre adott eltúlzott válasz, például zavarja őket a pulóverben a címke, csikizi a bokájukat a zokni, nehézséget okoz a hajmosás és a körömvágás, stb..  Autizmus spektrumzavarral élő gyerekek esetében pedig gyakori a taktilis ingerek keresése, amik nyugtató hatással bírnak a gyerekekre. Ritkán, de előfordul a tapintásos ingerek erős hárítása, mely akár fizikai tüneteket (remegés, megriadás, stb.) is kiválthat.
A tipikustól eltérő válaszreakciók hátterében a szenzoros ingerek feldolgozásának zavara állhat, mely a ’torna’ segítségével sokat finomodhat, így a gyerekeknek napközben nem az foglalja le a figyelmi kapacitását, hogy szúr-e a pulóverük, vagy van-e gomb a szoknyájukon, hanem oda tudnak figyelni a tanító nénire.

Persze a ’taktilis ingerlés’ nem újdonság. A legtöbb édesanya ösztönösen alkalmazza a pólyába kötéstől kezdve a Csipp-csipp csókáig, a megnyugtató simogatástól az ingerlő csikizésig. Ugyanakkor napjainkban egyre kevesebbszer szaladgálnak a gyerekek mezítláb a fűben, ritkán hemperegnek az avarban, vagy szénaboglyában, szerencsére a legtöbb kisgyermeknek van cipője, így nem kell mezítláb róni a földutakat. A terápiában ezeket az ingereket kínáljuk fel a gyermekek számára, és miközben ők jól szórakoznak, az előzőekben kifejtett területekre pozitív hatást gyakorolhatunk. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése