2012. január 27., péntek

Bábozzunk!!!

  Nálunk már nagyon rég óta kedvenc az Öreg néne őzikéje. Verselve, dián, könyvet nézegetve..., mindig nagy sikert arat, hát gondoltam, két gyerek - két szereplő, bábozzuk el! A bábkészítés és a bábozás jó móka és kézenfekvő segítség a mindennapok feldolgozásához is. A hozzám hasonló, nem túl ügyes anyukáknak is könnyen megy a fakanálbábok elkészítése, arról nem is beszélve, hogy a gyerekek is élvezik. 

   A bábozás nagyon fontos eszköz a pedagógiában és a pszichológiában is. A szigorú szakmai megfontolások mellett azonban a báb az egyik legfontosabb és legkreatívabb játék is.
Mikor a gyermek megkér, hogy bábozzunk, jusson eszünkbe, hogy mennyi lehetőség rejlik abban a kis figurában, amit a kezünkre/ujjunkra húzunk, kezünkben tartunk, stb.
    A bábokkal történő dramatizálás, verselés, éneklés fejleszti a kommunikációt, beszédkészséget, meghozza beszédhez való kedvet. Segítségével oldhatjuk a szorongást, félelmet. Veszekedéseket, konfliktushelyzeteket előzhetünk meg, vagy dolgozhatunk fel a bábokkal. Fontos továbbá, hogy az emberi személyiségjegyek egész palettája ismerhető meg a mesélés, bábozás segítségével.

A bábozásban megvan a képzeleti játékokra jellemző három alkotóelem:
1.) szerep: a gyermek mondanivalóját képviseli,
2.) tevékenység: báb mozgatása,
3.) szabály: emberi kapcsolatok, viselkedés tükröződése.

    Erre az élményre mindenkinek (gyermeknek, felnőttnek egyaránt) szüksége van. S ugyanilyen örömet szerez, különösen nyirkos, hideg téli időkben a közös bábkészítés is. Készítsünk hát fakanálbábokat, és játsszunk!!!

    A fakanálbábuk tetszés szerint díszíthetők, elkészítésük egyszerű, felnőtt segítséget, kézügyességet sem igényel. Nem szükséges hozzá semmilyen különleges anyag. Olcsón, gyorsan elkészíthető, s a gyerekek is nagy örömüket lelik benne.

Szükséges eszközök:

Fakanál
Ragasztó
Öntapadós szemek
golyók, textil maradékok, fonalak, szalagok….
Olló
Zsenília drót

Elkészítés

1. A fakanalat fessük be egy tetszőleges alapszínnel.

2. Domború felére ragasszuk rá a két szemet.
3. Fessük meg a bábú száját, karakter jegyeit.
4. Öltöztessük föl a bábokat, ragasszunk hajat, bajszot, szakállat…



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése