2012. január 26., csütörtök

Proetz – kezelés

Úgy tűnik, megjött a tél. Egyre több gyerkőc betegszik meg, és azok közül, akik még nem lázasok, sokan küzdenek bedugult orral. Fontos hangsúlyozni, hogy az elhúzódó hurutos állapotok rengeteg többlet erőfeszítést igényelnek a gyerekektől, és figyelmi teljesítményüket, beszédészlelésüket, beszédmegértésüket, beszédprodukciójukat is nagyban rontja. Kicsit nehéz elképzelni, de némely esetekben még az éjszakai bepisiléshez is köze lehet. A probléma orvosi, de hatásai a pedagógia területén fokozódnak. Minden esetben konzultáljunk gyermekorvossal, fül-orr-gégész szakorvossal, de szeretnénk felhívni a figyelmet egy módszerre, mely talán megoldást jelenthet a felmerülő problémára.


     A „pröccölés” a melléküreg-gyulladás egyik szelíd és hatékony kezelési módja. Arthur W Proetz 1931-ben írta le az eljárást.                                                                           
     Ez a kezelés nem szerepel a szakmai protokollban ezért egyenlőre még nem túl sok helyen, és nem olcsón érhető el.
Az eljárás lényege, hogy élettani sóoldattal helyettesítik és szorítják ki a melléküregben összegyűlt váladékot. A felhígított váladékot könnyebben el lehet távolítani.

Hogyan zajlik a kezelés?
    A kezelés alatt a páciens kissé hátra döntött fejjel hanyatt fekszik. Az egyik orrüregen keresztül kevés sóoldatot adagolnak az orrüregbe, melyet a melléküregből ürülő váladékkal együtt a másik orrnyíláson kiszívnak egy orvosi szívó segítségével. Ez az öblögetés az orrnyílások váltogatásával 5-6 percig tart.
Az eljárás fájdalommentes, felnőttek és gyermekek esetében is hatékonyan alkalmazható. A kezelés kiválthatja az arcüreggyulladáskor szokásos antibiotikumos kezelést, vagy megelőzhető vele a  felszúrással való gyógyítás.                                                                                                                                 
A következő esetekben ajánlatos a kezelés:
  • elhúzódó illetve visszatérő nátha
  • gennyes orrfolyás
  • arcüreggyulladás
  • középfülgyulladás
  • halláscsökkenés
  • légcsőhurut
  • hörghurut
  • allergiás, légúti betegségeknél
A Proetz eljárás ellen is sok vélemény olvasható az interneten, melyeknek minden érdeklődő könnyedén utána nézhet.  A beszédészlelés sérülését elkerülendően én (természetesen orvosi diploma nélkül) hatékony módszernek tartom, és dr. Simon – dr. Schneider tapasztalatai is alátámasztják, hogy a GOH (beszédhallás) vizsgálatok eredményei jelentősen javultak e kezelés után.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése